И Католическата църква каза "НЕ" на Истанбулската конвенция

katolicheski vladiciСветият синод на БПЦ призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция и заяви, че тя съдържа ново разбиране за човека, "което отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека". Това се казва в позиция на синода, разпространена три седмици след началото на дебатите за документа, в които се разделиха и коалиционните партньори.

В позицията се посочва понятието "социален пол" (джендър - бел. ред.) и се казва, че дори нов превод на български език няма да промени смисъла и духа на конвенцията. Според Българската православна църква чрез употребата на понятието "джендър" се преследват цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

Цялата позиция:http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=254101

Епископската конференция на Католическата църква в България изрази сериозна „тревога“ и не подкрепя предложението за ратифициране от Народното събрание на Република България на подписаната в Истанбул на 11 май 2011 г. Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Позицията е изразена в „становище“, разпространено на 23 януари, подписано от Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, от Георги Йовчев - Софийско-Пловдивски епископ, и от Петко Христов - Никополски епископ.

Епископите заявяват, че „предложената Конвенция не съсредоточава вниманието върху обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж, за пола като променливо социално, а не биологично явление и прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията“.„Особено притеснение будят препоръките на Конвенцията за въвеждане на подобна идеология и прочит на проблемите в обществото, на дефиницията на самия човек, на неговия пол и формиране, в образованието и възпитанието на подрастващите – се посочва в становището.

Считаме, че тежестта на идеологията в предложената Конвенция е твърде голяма и документът би бил контрапродуктивен“. Католическата църква в България апелира за „активна позиция на българското правителство пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности“.

 

цялата позиция:https://catholic-bg.org/?act=news&do=detailed&id=873