Президентски прием за студенти-прависти от Юридическия факултет на ПУ

PU-prezidentПрезидентът на Република България Румен Радев прие 30 студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Срещата с държавния глава бе в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост. В срещата с Президента  участваха студентите, които са членове на Факултетния студентски съвет в ЮФ, активно участват в разнообразни дейности  и са „вътрешния парламент” за решаване на студентските въпроси на факултета, който тази година навършва 25 години от своето създаване.

Събитията  в ЮФ през 2017 година са свършвани именно с честванията на четвърт век юридическо образование в Пловдив. Като част от събитийния календар бе и срещата с президента Румен Радев и неговия правен екип, начело с проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия, уважаван от поколения студенти университетски преподавател, виден учен  и експерт в областта на конституционното право. Затова и президентската среща, както я нарекоха студентите, започна именно с кратко слово на проф. Друмева, която за пореден път обясни същината на президентската институция и на самия държавен глава.
Домакин на събитието, което рядко се случва за студенти, бе именно Президентът Румен Радев. Току-що изминалите 100 дни от неговия мандат бяха повод за дълга дискусия с бъдещите юристи по теми, които са от обществено-политическо значение.
                Държавният глава сподели, че срещата е организирана в знак на уважение към приноса на ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски” като институция при подготовката на високо квалифицирани кадри в областта на правото и спомагаща за съхраняване на устоите на държавността. „Не се притеснявайте да имате смела позиция, да искате и да променяте. България има нужда от активност. Вие ще изведете страната на достойно място в световната политика, икономика, култура, където ни се полага да бъдем. Имайте смелостта и куража и заедно занапред да го постигаме, това, което е полезно за нацията ни“ - това призова студентите президентът Радев, който не пропусна да отговори на въпроси на кандидат-юристите, свързани с дейността на президентската институция и негови позиции по важни теми.

                PU-prezident2Заместник-деканът на ЮФ доц. Христо Паунов, който бе и ръководител на студентската делегация при президента, поздрави Румен Радев и му поднесе като дар книгата „Държавните символи”, чийто автор е той, като сподели, че именно президентството е храмът на държавността, а библиотеката е мястото, където трябва да стои научният труд и да се чете.

След общата снимка, президентът Радев предаде щафетата на експерт по протокола, който разведе студените-юристи из кулоарите на „Дондуков” 2. Там те имаха възможността да се снимат в „Гербовата зала”, да посетят библиотеката с архивни снимки от всички президенти до сега и да се докоснат до ордените и медалите, изработени в Монетния двор на БНБ,  с които държавният глава има правомощията да  награждава видни личности.

 

Иван Кърчев