Първо състезание по решаване на казуси в Юридическия факултет на ПУ

PU sastezanieЮридическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” тази година навършва 25 години от своето създаване. Четвърт век образователната институция продължава да се развива, да надгражда всичко онова, което е постигнато от предишните поколения. Месец преди да започне поредната изпитна сесия за студентите-прависти, се проведе първото по рода си в града под тепетата Състезание за решаване на казуси по гражданско и търговско право.

Без да се търси символиката, дали дело на случайността или знак за нови успешни 25 години занапред за самия Юридически факултет, в състезанието се впуснаха 25 студенти от редовна форма на обучение. Имаше представители от всички курсове, с изключение на 1 курс, тъй като на тях тепърва им предстои да положат изпити по основополагащи предмети, каквито са Общата теория на правото и Гражданско право-обща част.


     Участниците в състезанието бяха разпределени в 6 отбора, които образуваха 3 двойки. Всички отбори бяха измислили колоритни и интересни имена за отборите си-„Фибоначи”, „ОТДП”, „Фортуна”, „Параграф”, „Ноториум” и „Сила”. Всеки един от тях, чрез симулативен съдебен процес, в който единият отбор бе ищец, а другият ответник, бъдещите юристи  буквално се впуснаха надълбоко за да решат казуса, който бе спор за имоти и така да защитят съответно наелите ги ищец и ответник. Състезанието премина на два етапа-първият изготвяне на искова молба и съответно възражения  и насрещни искове, а втората-устна защита на претенциите си. В ролята на съдебен състав бяха: доц. д-р Люба Панайотова, доц. д-р Ярослава Генова, гл. ас. д-р Димитър Топузов, гл. ас. д-р Жана Колева, гл.ас. д-р Гергана Гозанска, докт. Андреан Славчев и Маргарита Балабанова.

PU sastezanie2

След оспорвана битка с множество качествени аргументи от страна на състезателите, журито определи следното класиране на отборите: 1 място-„Notorium”,който включваше Елеонора Димитрова, Христофор Христов, Деян Христов и Илиян Янкулов. След тях останаха- „Fortuna”, чиято чест на тима браниха Веселина Учкова,Жанет Вълкова, както и Дочка Пеева. Ако бе спортно събитие, трети на почетната стълбичка трябваше да се качат състезателите от отбор „ОТДП”, който бе съставен от Илияна Караколева,Кристиан Костадинов,Кристина Ловчалиева и Тодор Рогошев. След тях се нареди тима на „Параграф”  с участници Драгослава Кръстева,Славка Червенлиева,Иван Кърчев и Елмир Паликаров; отбор „Фибоначи”-Лейла Адемова,Фони Стефанов,Иван Дончев и Изабела Петкова и отбор „Сила” Десислава Василева,Радостин Радев,Надежда Аракчиева и Наско Атанасов.


Организатори на събитието бяха Юридическият факултет, Европейската асоциация на студентите по право-„ЕЛСА- Пловдив” , Факултетния студентски съвет на ЮФ и Студентски съвет на ПУ „Паисий Хилендарски.Първото състезание за решаване на правни казуси в Пловдив бе уважено и от двамата заместник-декани на Юридическия факултет доц. д-р Теодора Филипова и доц.-д-р Христо Паунов, в чийто ресор е и работата със студенти. Думи на благодарност от участниците за така чаканото събитие както към тях, бяха отправени и към докторант Ивайло Василев, който се оказа моторът за това състезание, Студентски съвет на ПУ, ЕЛСА-Пловдив, без чиято подкрепа не би могло да се случи оспорваното състезание, което се превърна в неминуема практическа подготовка за бъдещите юристи, когато утре ще бъдат в същата ситуация, но няма да е симулативен процес, а реалност от живота.

PU sastezanie3


Наградният фонд за състезанието бе осигурен от издателствата „Сиби” и „Сиела, които осигуриха учебна литература, а ИК „Труд и право”  също осигури учебна литература и едногодишен абонамент на победителя за компютърния информационен продукт ЕПИ „Търговско и облигационно право” . За да не загърбят знанията си по английски пък езиков център „LinguaMundi” предостави на победителите абонамент за едногодишен онлайн курс по бизнес английски. Накрая заместник-деканът Христо Паунов заяви, че няма победители и няма победени, тъй като  всички участници си тръгнаха като победители, натрупали нови знания и умения.

А амбицията на току-що поставената традиция е догодина Състезанието по решаване на казуси да бъде национално, а домакин отново Юридическият факултет.

Иван Кърчев