Пловдив и регионът с представители-експерти в президенството

Koprinkov izboriПловдивска област има представител във висшата администрация на президенството. Както се очакваше доскорошният кмет на едно от най-големите села в цялата страна-село Труд Николай Копринков е назначен за съветник по вътрешната политика и гражданското общество. Той има три магистратури-по „Публична администрация“, “Защита на информацията“ и „Социални дейности“ в ПУ “Паисий Хилендарски“.


Светило в българското конституционно право пък ще е секретар  на Румен Радев по правните въпроси. Уважаваната от поколения студенти, колеги, съмишленици  проф. Емилия Друмева ще бъде рамо до рамо до новия български президент.

PU DrumevaПрофесор Друмева е неразривно свързана с Пловдив, тъй като е сред създателите на Юридическия факултет на Пловдивския университет ”Паисий Хилендарски” и преподавател в същия. През 2003 година бе избрана за конституционен съдия с 9-гошен мандат, а след излизането си от Конституционния съд е част от Обществения съвет към Централната избирателна комисия, а и в предишен период беше и ръководител на същия консултативен орган.

 

 

 


Още в първия си работен ден станаха ясни и другите имена от екипа на Радев.
Администрацията на президента включва:


- Главен секретар;
- Началник на кабинета на президента;
- Началник на кабинета на вицепрезидента; Президентът на Републиката ще има:
- Секретар по външна политика;
- Секретар по българското председателство на Съвета на ЕС-2018;
- Секретар по сигурност и отбрана;
- Секретар по правни въпроси;
- Секретар по правни въпроси и антикорупция;
- Секретар по духовност и култура;
- Секретар по регионално развитие;
- Секретар по икономика и инвестиции;
- Секретар по социални политики и здравеопазване;
- Секретар по образование, наука и иновации;
- Секретар по вътрешна политика и гражданско общество;
- Секретар за връзки с медиите.

В Администрацията на Президента работят пет комисии:
- Комисия по българско гражданство;
- Комисия по помилването;
- Комисия по предоставяне на убежище;
- Комисия по опрощаване на несъбираеми държавни вземания;
- Комисия по наименуване на обекти с национално значение и населени места.


Към Администрация на президента се създават пет съвета – консултативни органи, които ще участват при вземането на решения, формирането на позиции и становища, както и при предприемане на инициативи в конкретни области на обществения живот: Съвет „Външна политика, сигурност и отбрана; Правен съвет; Съвет “Духовност и култура”; Съвет “Икономическо и социално развитие” и Съвет “Образование, наука и иновации”.

С указ са възложени правомощия на вицепрезидента Илияна Йотова по чл.98, т.9, т.10 и т.11,
- дава и възстановява българско гражданство и освобождава и лишава от него;
- предоставя убежище;
- упражнява право на помилване;
както и по чл. 98, т.7 от Конституцията на Република България, по Закона за българите, живеещи извън Република България.

С укази Румен Радев назначи Димитър Стоянов за Главен секретар на Президента на Републиката, Иво Христов за Началник на кабинета на Президента на Републиката, Надя Младенова за Началник на кабинета на вицепрезидента на Републиката, Емилия Друмева за Секретар по правни въпроси, Атанас Кръстин за Секретар по външна политика. С други свои укази държавният глава назначи Илия Христозов за съветник по икономика и инвестиции, Невянка Кънева за съветник по правни въпроси, Николай Копринков за съветник по вътрешна политика и гражданско общество.

 

 

Иван Кърчев