В ПУ действа единственият студентски клуб по международно хуманитарно право

Klub-po-MHPСтудентският клуб по международно хуманитарно право, функциониращ към Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, има ново ръководство. Единственият в страната университетски клуб с такова мото и дейност занапред ще се координира от третокурсничката в специалността Право – Моника Йорданова. Досегашният координатор Димитър Кожухаров предаде щафетата на дългогодишната доброволка на БМЧК.

Дейността на Студентския клуб по МХП е пряко свързана с акциите на БЧК, затова и членовете на Клуба гласуваха единодушно доверие на третокурсничката. След като беше избрана, тя подчерта, че още от 11-и клас работи с БМЧК и сега, когато е на студентската скамейка, участието й е естествено продължение на идеите и ценностите, които заедно с колегите прависти от другите курсове искат да реализират в сферата  на международното хуманитарно право.

Освен досегашния координатор щафетите предадоха и заместник-координаторът и протоколчикът. На тези позиции през следващите 2 години ще бъдат съответно Иван Иванов и Десислава Стефанова – и двамата студенти третокурсници по право, редовно обучение.

Първата задача, която си поставя ръководството и целият състав на Клуба, е да установи връзка с Асоциацията на жените бежанки от София, тъй като в Пловдив няма такъв клуб. И ако се окаже необходимо, бъдещите прависти да спомогнат да бъде създаден, за да е в помощ на установилите се в Пловдив жени бежанки. По думите на Моника Йорданова ситуацията в страната е сложна, голяма част от мигрантите са „икономически бежанци” и реално не попадат под юрисдикцията на нормите на международното хуманитарно право, но използват момента и се сливат с тези, които са наистина бежанци, бягащи от войната. Надявам се да спомогнем за по-голяма разяснителност сред обществото, кои са реалните бежанци и какви са реалните им права както на територията в България, така и според нормите на европейското и международно право, обобщи новоизбраният координатор на Клуба по МХП.

Досегашният координатор Димитър Кожухаров прикани колегите си да работят така, че към юридическите факултети в страната да се създадат такива клубове, на по-късен етап да образуват мрежа, предлагаща конкретни решения, дори и чрез законови промени за реално спазване на нормите на МХП. 

Студентският клуб по МХП в ПУ е сформиран през 2008 година след подписване на двустранно споразумение  между Юридическия факултет на ПУ и Областния съвет на Българския червен кръст – Пловдив. По този начин двете институции се обединяват в желанието си за разбирателство и сътрудничеството в областта на социалната и здравна политика в сферата на висшето образование и в стремежа си за подобряване качеството на обучение сред студентската младеж.Целта на Студентския клуб по международно хуманитарно право e  да допринася последователно за разпространението на международните хуманитарни ценности и реализирането на дейности за разбиране, зачитане и подкрепа на Международните норми на хуманитарното право и човешките права и основните принципи на червенокръсткото движение с оглед утвърждаване нагласата за предотвратяване на насилието, човешкото страдание и проявите на нетолерантност.

Студентите, членуващи в Клуба, имат възможността да бъдат участници в редица инициативи, събития, обучения и др., организирани от Червения кръст на местно, национално и международно ниво. Само преди месец почти 20 студенти прависти преминаха успешно обучение на две нива, което се проведе по специалната обучителна система на БЧК. Досега таякъв вид инициатива не е провеждана през последните 20 години на университетско ниво.В Клуба по международно хуманитарно право може да участват студенти от Юридическия факултет като вратите му са отворени и за колеги от други хуманитарни специалности в Пловдивския университет.

 

За контакти:

доц. д-р Христо Паунов, катедра „Публичноправни науки“ на ЮФ ,

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.                        или

Моника Йорданова, 3-и курс студент  по право,

редовно обучение: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

Иван Кърчев