Изненада: Щъркелите дойдоха заедно с Дядо Коледа

Вместо Дядо Коледа в чирпанското село Свобода се появи... бял щъркел. По маркировката му личи, че идва от Полша, а зимата, изглежда, ще изкара у нас.От Спасителния център за диви животни в Стара Загора съобщават, че местните хора са се отнесли със завидно гостоприемство към пернатия гост, макар и не всички храни, които са му предлагали, да са били съвсем подходящи за него.

Въпреки че белият щъркел е мигриращ вид, пътуващ чак до Южна Африка, една малка част от популацията напълно нормално може да зимува на Балканския полуостров, особено в по-южните страни от полуострова при по-топло време.Не всички птици мигрират до крайната точка на миграционния си път.

Предполага се, че това е свързано с климата през дадената година: при по-топли зими част от птиците остават в южните страни от Европа.

Също така е нормално единичен екземпляр да търси безопасно място за нощуване по високи дървета или, както в случая, крайни къщи на населено място, където има по-малко наземни хищници и хората са дружелюбни./btv