Сподели и подкрепи-БГ фолклора в училище като предмет

Хиляди потребители на социалните мрежи подкрепят идеята в училище да се учи „фолклор”. Все повече млади и стари споделят снимки на танцуващи българи, облечени в народни носии като съпричастност за каузата българските народни танци да станат задължителен елемент от средното образование, а не само да се практикуват от любители или онези малцина професионалисти, които разчитат на песните и танците да изкарат прехраната си, а други почти запознаха да злоупотребяват с танците като гледат на тях само като на начин за печелене на месечна такса от бройката, която са записали в дадения Клуб и нищо повече от това.

Все пак освен бизнес, народните танци са българщина, култура, традиция, обича, възпитание, отношение между млади и стари и какво ли още не. Най-малкото заради това и ние от „Регионални новини” подкрепяме идеята от 1-ви до 12-и клас във всички среднообразователни училища в страната да бъде въведен задължителен предмет "Български фолклор - бит и култура", за да може учениците да бъдат запознати с народните танци и корените си.


Това предложи главният хореограф на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов пред няколкохилядната публика в зала 1 на НДК по време на спектакъла "Ние, българите".
Предложението беше прието с бурни аплодисменти от публиката, а Павлов отъждестви фолклора с водата - винаги намира начин да си прокара път.
В спектакъла на "Чинари" бе отделено специално внимание на тъпана. Няколко хореографии, изпълнени от мъжете танцьори, буквално наелектризираха публиката. В няколкочасовия концерт бяха представени хора от различните етнографски области.


Колегите от „Новинар” споделят, че музиката беше изцяло на живо благодарение на Оркестъра за народна музика на БНР, трио "Булгарина" и група Etnotix.

 

Николина Божилова