Деян Дойнов възкресява културата и туризма в Сопотска община

Развиваме културата и туризма-сопотчани да печелят от това, а спортът и детските площадки-достъпни за всички

С наближаването на изборите хората от Сопот и Анево все повече осъзнават, че кметът, който 12 години седи на общинския стол трябва да си отиде, защото вече е изхабен. Остават настрана действията му-незаконни или законни, това било работа на прокуратурата, но няма да оставят на други да им реши проблема- Веселин Личев да отиде в заслужена почивка-къде...., отново Прокуратурата е тази, която ще реши къде. Само, че са сигурни, че им трябва млад и способен човек, който да внесе жива енергия за развитие на малката подбалканска община, която в същото време е голяма по бит, култура, истински хора и т.н.

Такъв енергиен и способен те откриват у Деян Дойнов, който на тези избори се явява като кандидат-кмет, готов да работи така, че Сопотска община да възкръстне във всеки един смисъл. Когато Възкресението е свързано и с Възраждането, няма как да не го питаме за онези посоки, по които трябва да се развива местната общност в областта на културата, спорта, туризма и като обединител на всички това местната икономика, от която сопотчани и аневци имат огромна нужда. Затова и следващото ни интервю с най-сигурният нов кмет на Сопот Деян Дойнов е по тези теми.

 

-Какви са вашите виждания за развитие на културата и спорт. Като, че ли това е най-близко до хората. И като че ли никъде няма развитие и по това перо, Общината май е обърнала гръб и на това?

-Последните години спортът в община Сопот бе занимарен. Ето затова ще акцентирам върху този приоритет, ако хората в нашата община решат да ми гласуват доверие на 25.10.Разбира се ще  се акцентира върху публично-частните партньорство между общината и ВМЗ и различни частни фирми от нашата община, тъй като най-простата причина е, че най-големият спортен комплекс в района е собственост на ВМЗ. Какво визирам-спортната зала и двете игрища към нея. Също така са и тенис кортовете. Те са собственост на ВМЗ. Само, че заедно трябва да развиваме масовият спорт, който бе много популярен преди години, сега за съжаление никакъв го няма. Искам да го възстановим и ще го направим, сигурен съм, не само футболът, но и други видове спорт.


Редом с това обаче съм готов да направим и десетки спортни площадки.Да, сега в града има на 2-3 места, но те са стари, не са маркирани, не са поддържани. Даже и не спортистите- т.е хората няма къде да излязат на раздумка. Затова предвиждам създаването на минимум 10 нови спортни и детски площадки в Сопот и Анево. Старите, които искат ремонт ще ги обновим-но съм сигурен, че трябва да поставим настилки, които да предпазват децата и младежите от нараняване, да се поставят нови футболни вратички, баскетболни кошове и друго.

Тенденцията ни е отново млади и стари да спортуват, особено децата-те са нашите наследници, те са нашата надежда. Освен детските и спортните площадки, цел основна в спортна тематика е да върнем ФК Металик на футболната карта и да играем поне във „В Югоизточна група”


-Културата в какво състояние е?


- Не, че вие ме питата за това,но още в началото на предизборната кампания, даже тя не беше започнала, когато с моя екип дискутирахме тази тема. Затова тя е много сериозна и ми се иска да стане наш приоритет. Сигурно ще ме попитате защо? Ще ви кажа! Най-малкото заради това, че нашият малък град е дал на България, а и на Европа Патриарха на литературата ни Иван Вазов. Като негови съграждани, ние сме длъжни да вървим по стъпките му, такива каквито са според времето, в което живеем. Редом с това имаме богато културно-историческо наследство. Ако бъда избран за кмет, то аз и екипът ни, заедно с всички жители на Сопот, ще го опазваме и развиваме. Имаме огромни предпоставки за това. В настоящия момент има какво да се желае от културна гледна точка. Не можем само да разчитаме на самодейците и на това, че къщата-музей на Иван Вазов и толкова. Това никак не е достатъчно. Искам да направим една огромна връзка между културата и туризма, тази симбиоза, от която градът ни да заблести още повече в културен план, а хората, жителите на Сопот и на Анево да печелят от туризъм. Това е перспективата, за която работим и ще продължим да работим.

 


-Тогава да видим какви са първите ви стъпки, като получите доверието на хората от Сопотската община, за развитие на туризма?


- Като цяло темата е много обширна и дълга. Но за да съм кратък, точен и ясен- да първата стъпка е следната в тази посока. Първо- спомагане на тези наши съграждани, които искат да работят и печелят от местен туризъм. Сегашната власт е толкова длъжна в това отношение, че просто няма накъде. Затова може да са 3 или 30 семейства, но трябва общината да им помага-било в местен занаят или кулинарен туризъм, защо не и исторически, природен. В този смисъл ще ви кажа, че имаме Аневското кале, също наричано Ко̀псис. Това е крепост, която е разположена на южния склон на Стара планина.Тя е една от най-запазените български крепости- стените са запазени на височина от 12 до 14 метра. Датирана е от Второто българско царство.


Искам и ще я превърна в атрактивна туристическа дестинация, не по-маловажна от Асеновата крепост над Асеновград. Там как хората ходят като туристи, а местните печелят от това. Как никой не се сети досега. Но това е цел и задача, която съм си поставил-дали чрез евросредства, дали чрез общински или друг начин-но съм сигурен, че това е пътят, по който трябва да върви туризмът, да бъде печеливш и същото време да опазим културата си. До нея ще направим екопътека и ще вържем в този проект и екологията. Имаме такива дадености, които трябва да ги използваме. Готов съм с моя екип да го сторим, ако получим доверието на нашите съграждани.

Просперитетът и стабилното управление на община Сопот идват с Деян Дойнов, който на изборите е  номер 4 в бюлетината за кмет на община Сопот и неговият екип от съветници!

 

Николина Божилова