Павел Гимишев-човекът, който милее и работи за уредени села в община "Родопи"

В община „Родопи”  „Народен съюз” издигна за кандидат-кмет Павел Гимишев. По време на представянето, ръководителите на всички партии заявиха, че Гимишев в един от малкото хора, които работят за хората в община „Родопи”, познават проблемите и като общински съветници са работили за тяхното решаване. Ето затова  от Народен съюз смятат, че екипът на Павел Гимишев е този, който може да изведе общината на още по-предни позиции. Затова репортерът на "Регионални новини" Николина Божилова разговаря с Павел Гимишев.

 

-Кое ви мотивира да се кандидатирате за кмет на община „Родопи” ?


- С политика се занимавам повече от  10 години. Следя отблизо община "Родопи". Два мандата бях и общински съветник. За този период успях да проследя начина на управление и налагане на политика от различни партии. За мен е важна работата в екип. Привърженик съм на модела "НИЕ" а не "АЗ". На тези избори се явявам подкрепен от широка коалиция съставена от 9 партии, това говори много що за човек съм.


-Вие определено може да се каже, че сте млад човек, който обаче зад гърба си има солиден опит именно в работата на общинската адмнистрация, като част от ОбС „Родопи”. До колко това ще бъде полезно във вашата работа като ръководител на цялата администрация. Хората навярно ви познават добре?
-С моя екип имаме много добри идеи за развитието на община "Родопи". Ако бъда избран за кмет, ще има коренна промяна в начина на управление на Общината. Предвиждам  децентрализация на отделните села с повече отговорности и права за местните кметове. Много по-активно участие на Общинския съвет в управлението.


-Не одобрявате сегашното ръководство на общината. По-скоро неговата работа. То имаше уникалния шанс да направи много за жителите на селата?

- Основният проблем на общината е работата на тъмно и липсата на публичност. Ръководството в лицето на кмета се е обградило с послушни хора, от които обаче нищо независи. В момента се работи на парче, няма как да се решат проблемите на 21 села. Липсва дългосрочна стратегия. Давам ви конкретен пример – през 2011 МОСВ реши да НЕ се изграждат канализации в селища с под 10 000 жители. Това лиши нашите села от така жадуваните канализации. Само, че при по-голяма далновидност, ако аз бях кмета това можеше да се избегне с обединяването на няколко села в едно населено място, като си запазват идентичността и името. Град Родопи с квартал "Марково", квартал "Белащица" и т.н. Това би станало с един референдум,  по който нашите съграждани да бяха се изказали. Ако беше одобрен от хората, щеше да се реализира, разбира се с последващи админстративни актове на държавата. Кой не иска инфраструктурни подобрения? Липса също и финансова стратегия, пример за това е безумният кредит, който беше изтеглен в неподходящ момент, неясен размер и условия.


-Какви  са акцентите във вашата предизборна програма. С какво се различавате според вас от вашите опоненти. Готови ли сте с вашия екип, с когото ще управлявате община „Родопи” ?

-Разполагам с екип,в съчетание на млади и амбициозни хора, и достатъчно опитни и доказали се професионалисти. Създали сме кратка версия на програмата за управление. 14 стъпки към промяната на община "Родопи". Вярвам ,че всички мислещи жители на общината на 25 октомври ще ни подкрепят в бюлетината с №14.

 

-Ролята на общинските съветници от листата много често се неглижира. Само, че никак не е безлично кои са.  В този смисъл ви питам какви са хората, които застават зад вас като кандидат-кмет?

-Заложих преди всичко на професионалисти, млади и упорити хора, непримирими, както и на хора със солиден административен опит. В листата има двама бивши кметове, зам.-кмет по образованието  на общината в периода 1999-2003 Стефан Кавазов и два мандата кмет на Браниполе г-н Калинчев. В листата има още спортисти, местни бизнесмени, земеделски производители и икономисти. Застъпили сме всички сфери от живота.


-Къде може да се търси симбиозата общински кмет-кмет на кметство? Защо е важно хората да подкрепят  освен вас  и тези хора, които са кандидати за кметове на кметства?


-Управлението и политиката е екипна работа. При определяне на кандидатите ни за кметове сме се водили от професионализъм и знания. За това не сме издигнали във всички села, както правят останалите с просто попълване на бройки. След 1 ноември , когато стана кмет, аз ставам надпартиен, ставам кмет на цялата община и ще работя със всички кметове на кметства.

 

Павел Гимишев и кандидатите за общински съветници и кметове на кметства са под номер 14 в бюлетините в община "Родопи".

 

Николина Божилова