Реформаторите в Калояново избират между Петранка Арабаджийска-Саид и Георги Георгиев

Решението на петте партии на национални ниво в Реформаторския блок да се явят с единна регистрация на предстоящите местни избори през октомври, отключи низки страсти в цялата страна. Община Калояново не прави изключение. Причината е, че партиите от блока не могат да се обединят около една кандидатура, и вместо да са концентрирани в преодоляването на реалната конкуренция от другите партии, те се занимават с вътрешнокоалиционни боричкания.


Местната организация на СДС, след отказ на каквито и да е преговори с останалите коалиционни партньори,  номинира за свой кандидат,служителят  в общинската администрация Георги Георгиев. „Движение България на гражданите” пък застава зад бившият зам.-кмет на Община Калояново – Петранка Арабаджийска-Саид.

И двамата очевидно са уверени в своите качества и способности, като никой от тях не е склонен на компромиси в името на единството на блока. Най-вероятно, това е и причината в навечерието на изборите, да бъде свалено ръководството на ДСБ  (което до момента заставаше зад номинацията на Арабаджийска-Саид) в нарушение на партийния им  устав и да бъде монтирано ново ръководство, за чийто председател е избрано друго лице -  братовчед на Георги Георгиев.

Идеята е по този начин Георгиев да си осигури безпроблемно и подкрепата на ДСБ. И всичко това се случва с активното участие на ръководството на СДС в общината.
От БЗНС засега декларират своята подкрепа за Арабаджийска-Саид и така везните при Реформаторите в Калояново ще наклони най-малката от всички партии – „Народна партия за свобода и достойнство”. Тя има учредена и утвърдена структура в общината, която също застава зад Петранка Арабаджийска-Саид, но не са изключени активни мероприятия от страна на СДС, аналогични на случая с ДСБ, целящи да им осигурят математически превес в рамките на блока.

Каквото и решение обаче да вземат те, според правилата в Реформаторския блок при съотношение 3 към 2, вътрешноблоков арбитраж ще разреши спора за това кой от двамата да бъде кандидат.

Така, не пред избирателите си в община Калояново, а в София, всеки от двамата претенденти, заставайки с автобиографията и аргументите си, ще убеждава ръководството на РБ кой е по-подхоящият.

Дясно мислещите хора в общината се надяват решението на арбитража да бъде обективно, а не плод на задкулисие, инспирирано от старите обиграни партии.


Заплетеният възел при Реформаторите със сигурност не работи в полза на никой от номинираните. Предстоящият арбитраж може би ще разреши спора помежду им, но предвид стартиралата вече кампания и изразходената енергия, единият от двата лагера няма да бъде удовлетворен и не е изключено да потърси друга форма за явяване на изборите. Заради дразгите при Реформаторите и възможността за разпиляване на гласовете, от другите партии вече доволно потриват ръце.


Информацията е на ДБГ-Пловдив област

*заглавието е на редакцията на "Регионални новини"