Младежи стават ментори на свои връстници; заедно борят омразата

15 младежи от пловдивското село Строево използваха част от лятната си ваканция, за да натрупат нови знания и умение. За разлика от хилядите свои връстници, които почти нищо не правят, с изключение на това да си правят селфита и да ги публикуват във фейсбук, те преминаха курс и обучение за това как за вбъдеще да станат лидери и ментори на свои връстници, които имат проблеми. Основните теми на лятната инициатива на Фондация „Европейски център за иновации, образование, наука и култура" и Народно читалище „Пробуда 1929"-Строево бяха Междукултурен диалог, Социологически понятия,Фасилитация и управление на група, Хуманитарно право.

 

Целта е да се изгради екип от деца и младежи от различни етноси, с различна култура и личностни характеристики, които в партньорство да изградят ядро от ментори, което ще може да обучва в бъдеще други младежи и да развива в своите общности или организации дух на насърчаване на демократичните ценности, защита на правата на човека.

Велизар Петров от Агенцията за регионално развитие в Пловдив бе сред основните лектори. Според него младите хора в прогимназиалния курс имат нужда да познават освен всичко друго, така и поне частично Международното хуманитарно право, най-малкото защото от телевизията всеки ден са облъчвани за военни конфликти по света. Добре е нашите деца да имат познания и в правните науки, а не само тези, които отиват да учат право в университета, категоричен в Петров.

Сред 15-те младежи, които вече са готови за ментори, е 17-годишната Ивайла Титова. Момичето живее в Строево, но учи в Пловдивската строителна гимназия. Пред репортара ни сподели, че с радост е участвала в обучение, защото освен нови знания, то я е подготвило за идните години, в търсенето й на добра професия. Ивайла е готова да бъде ментор на група свои приятели и познати, на които през октомври ще им бъде лидер.

Тийнейджърката с интерес е изслушала лекцията и играта, посветена на частта от Международното хуманитарно право, отнасящо се до бежанците. Тя сподели, че познава човек от Ирак, който е бежанец и вече знае какви са неговите права и задължение като такъв в нашата държава. Освен Ивайла, другите 14 младежи, преминали обучението също са готови за ментори. Те ще бъдат в основния екип, който есента ще организира ролева игра „Райд крос“.

Ролевата игра е инструмент създаден от Белгийският и Френският Червен кръст, и има за цел развие чувство за работа в екип, да запознае младежите с реалностите на въоръжен конфликт и хуманитарната дейност, като им дава инструменти за тълкуване на събития и ситуации, с които се сблъскват всеки ден. Тя представлява предвижване между различни свързани помежду си постове, разположени във въвлечената във военен конфликт страна. На всеки пост играчите са изправени пред различна страна на конфликта.За да се справят, те приемат последователно ролите на цивилни, войници и хуманитарни работници.

По този начин ще се даде възможност на участниците да интерпретират случващото се, информацията от новините, филмите, компютърните игри разсъждавайки върху теми като хумантарността, насилието във всичките му форми и методи за разрешаване на конфликтни ситуации.

 

Иван Кърчев