Със сигурност: Калояново и Раковски с нови кметове от есента

Две общини в Пловдивска област със сигурност ще имат нови кметове от есента. Първата е Калояново. Настоящият кмет Александър Абрашев, който кара четвърти пореден мандат няма да участва в предстоящите местни избори.

 

Съвсем наскоро обяви желанието си публично да не се кандидатира повече и заяви, че община Калояново не дължи пари на нито една институция или фирма, няма финансови корекции и нямам проблеми с правораздавателните органи“, заяви Абрашев. Той изрази надежда, че и занапред общинската администрация и местна власт ще продължи  да се управлява по същия начин, както досега и след местните избори тази есен начело да застане разумен кмет. По отношение на стабилната  финансова политика Абрашев заяви, че всяка община не трябва да харчи повече средства, отколкото има.


След като Александър Абрашев се отказва от местната надпревара, това ще стори и колегата му от Раковски Иван Антонов. Той е отказал да бъде номиниран от местната структура на партията си за предстоящия вот наесен. За разлика от Абрашев, Антоново има по-малък опит в местната администрация. Беше председател на общинския съвет, след като Франц Коков почина, Антоново бе избран на частичен местен вот през 2008 година. Неговите съпартийци го определят като „човекът изстрелял община Раковски толкова напред в развитието си колкото никой дори не би предполагал“.


Мотивите на сегашния кмет на община Раковски да не участва на изборите са много, като повечето ги определя като лични.


За сега е ясно,че за кметския стол в община Раковски ще се бори настоящият заместник-министър на околната среда и водите Павел Гуджеров от ГЕРБ.

Все още не е ясно кои ще са другите конкуренти за стола на Иван Антонов.

 

И в Каловново, и в Раковски се очаква всички основни политически сили да имат собствени кандидатури.

Други кметове от Пловдивския регион не са заявили отказ от участие в местните избори. Няколко от тях обаче се разследват от службите за сигурност, прокуратурата и до есента някой от тях може да бъде отказан от надпреварата.