Градушкарите дебютираха с ракети край Хисаря

Всички 50 ракетни площадки в Пловдивска област са в пълна готовност да посрещнат и разбият градоносни облаци. На 3 май се откри активният сезон за борба с градушките, който продължава до средата на октомври, съобщи шефът на пловдивската дирекция “Борба с градушките” инж.Пламен Вълков.

 

Ракетните площадки се управляват от полигоните в Поповица и Голям Чардак. Те пазят териотория от 4 270 000 декара, от които със селскостопански култури са близо 3 милиона декара в Пловдивска и част от Старозагорска област. Тази година е внедрена нова технология за изстрелване на ракетите за предотвратяване на градушките.Тя включва специална радиолокационна техника за обработване на информацията и изстрелване на противоградните ракети с автоматизирани пускови установки. Процесът ще се контролира дистанционно, което ще осигури по-голяма безопасност за операторите и по-голяма точност. Проектът за въвеждане на тази технология се разработва отпреди 3 години.


Първата доза ракети срещу градоносните облаци е била в края на миналата седмица, когато площадките около Михилци, Бегово, Хисаря са разбили опасните ледени парчета.


Във всички ракетни площадки се дават 24-часови дежурства, като тяхната успеваемост да предпазят земеделската продукция е 80 процента. Останалите 20 само могат да разбият вече образувалите се ледени късове на по-малки и така да се предотвратят сериозни щети.


През летния сезон стрелците от всички ракетни площадки дават 24- часови дежурства. На всеки два часа имат обаждане по радиостанцията с Командния пункт. От там получават информация в каква готовност да бъдат при евентуална опасност от градушки.


Специалните предаватели дават достатъчно добра информация за това с каква скорост се движдат облаците и в каква посока, какъв вид са и с каква плътност. Получените данни се обработват с компютърни програми, които определят каква е опасността облакът да бъде градоносен. Когато се появи градоносен облак, от Командния пункт дават наставления на тази ракетна площадка, която покрива периметъра на опасния облак. Там стрелците зареждат пусковата установка и при последваща команда изстрелват ракетата. Тя тежи около 3 килограма.