Арендатори взимат милиони, а не дават нищо на собствениците на ниви

Промени в Закона за арендата в земеделието внасят в сряда депутитие от Патриотичния фронт, съобщи в Пловдив народният представител от коалицията Борис Ячев. По думите му сега действащия закон ощетява собствениците на земя за сметка на некоректните арендатори, които получават всяка година субсидии, а не плаща рентите.

 

Той се позова на редица сигнали от земеделски кооперации в пловдивска област – Садово, Асеновград, Първомай и Съединение, където с години собствениците не са получили нито лев от ползването на земята им. „В момента има реална възможност за корупционни практики на различни нива – като се започне от общинските структури и се стигне до Земеделското министерство”, категоричен е Борис Ячев.

Пред колегите от радио Пловдив и други журналисти той даде пример с община Брезово, където е най-големия масив от орехови насаждения и където аренда не е плащана повече от четири години. В същото време арендаторите са получили милиони лева субсидии за отглеждане на биоорехи. Ячев подчерта, че ще настояват за две промени в закона. Първата е договорите за аренда да се сключават само със писменото съгласие на собствениците на земята, включена в кооперация.

Сега всяка земеделска кооперация може да сключва договор с арендатор без изричното съгласие на собственика на земята. Втората промяна касае отношенията между арендаторите и земеделските институции – ресорното министерство и фонд „Земеделие”. Патриотите настояват субсидиите да се изплащат само при условие, че арендаторите са се разплатили с кооперациите.