За пари: Земеделци заравниха каналите, водата се събира в нивите

Недобросъвестни земеделски производители изравнили каналите за повече субсидии Алчност за субсидии е причина нивите край Пловдив да се превърнат в езера. За да разширят земите си, много фермери са разрушили и изравнили отводнителни канали,съобщава "Марица.бг". Това смятат голяма част от кметовете на общини в областта, като не пренебрегват, разбира се, и промените в климата последните години.

 

В село Костиево вчера се наложи да разкопаят частна нива и направят канал, за да отводнят дворове на къщи и близка мера. Районът прилича на море, а водата от топенето на снега е тръгнала и се оттича в частни дворове.

За да разширят нивите си, отводнителните канали са изравнени. Много от тях дори бяха раздадени от ликвидационните съвети при връщането на земите, коментира кметът на община Садово Димитър Здравков.

Не напразно държавата е изградила тези съоръжения още през 50-те и 60-те години на миналия век, като е предвидила проблемите, които могат да възникнат от обилните дъждове. Недобросъвестни земеделски производители обаче в продължение на десетилетия ги разрушават и завладяват. Поради тази причина днес водата няма къде да се оттича и и затова обработваемите масиви приличат на езера, коментираха в общ глас кметове на общини от Пловдивския регион.