Студенти-прависти провериха колко са тесни обувките на съдии, прокурори и общински съветници

apr1Студентите по право, особено от сегашния трети курс, редовна форма на обучение, споделят, че по време на лекции или упражнения, преподавателите им често ги приканват да „обуят” обувките на даден съдия, прокурор или друга професия, за която се изисква юридическо образование. След 2 години и половина правно обучение, все пак не малка част от тях се пристрашиха и „влязоха в обувките” на магистрати и законотворци в Общински съвет, макар и на местно ниво.

Прочети още...

Кампания „Дари надежда” носи радост за децата в Центъра от семеен тип „Олга Скобелева”

kampaniq An ilКоледно-новогодишните празници завършиха и покрай тях  вече свикнахме да бъдем добри, да правим подаръци, да участваме в благотворителни кампании. Сред  десетките такива, като традиция, която вече се утвърди е кампанията „Дари надежда”, която се организира от пловдивчани-доброволци, чийто инициатор е Антония Илиева, която е преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет.

Прочети още...

Институтът за държавата и правото при БАН чества 70 години

IDP banИнститутът за държавата и правото при  Българската академия на науките навърши 70 години. Тържественото честване събра в столицата светила на българското право. Голямата зала на БАН се оказа тясна, за да побере правната мисъл в присъствието на различни поколения учени. На церемонията бяха посочени заслугите на всички досегашни ръководители на Института, оставили по безспорен начин значителна следа в правната наука.

Прочети още...

Студенти-прависти любопитни кога и как се обжалва акт от „Пътна полиция”

botio policeБъдещите юристи обсъдиха новите промени в ЗДвП и наказанията, налагани на виновните

Студенти от Юридическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски” за първи път приеха гост-лектор от сектор „Пътна полиция”-Пловдив. С инспектор Ботьо Гиргинов те обсъдиха новите промени в Закона за движение по пътищата; какви са проблемите, които шофьорите срещат на пътя от гледна точна на нормативно уреденото им поведени.

Прочети още...

Ученици се запалиха по пчеларството,пчелари-яжте мед, за да сте здрави

pcheliii„Медена закуска”-не, това не беше поредният закупен сладкиш от ученици от бутката пред училището, а името на специална кампания, която пчелари от Пловдив, съвместно с момчета и момичета, продължават да организират и през настоящата учебна година. Този път домакин беше СУ „Патриарх Евтимий”  и неговите възпитаници от 5д клас. В специален учебен екочас любознателните момчета и момичета се запознаха с живота и работата на пчелите, както и с работата на пчеларя, благодарение на когото пчелните продукти могат да достигнат до масата на всеки един човек.

Прочети още...

Председателят на Административния съд стартира учебната година в Юридическия факултет на ПУ

Admin sad Kolev PehlivanovДеканът проф. Стоянов връчи книжките на първокурсниците

 

Новият председател на Административен съд-Пловдив Явор Колев символично даде старт на обучението по Административно право в тазгодишния втори курс по право, редовно обучение в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Посещението на магистрата сред студентите се оказа приятна изненада за самите тях, сред които имаше такива, които набързо го разпознаха преди да бъде представен официално пред аудиторията от заместник-декана Юридическия факултет доц. Христо Паунов и водещия курса на обучение доц. Константин Пехливанов.

Прочети още...

Подготвят юбилейна конференция за 25 години Юридически факултет в Пловдив

konferencia-UFЮридическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” чества 25 години от основаването си. Цялата 2017 година е съпътствана с редица прояви по повод юбилея, като кулминацията на тържествата ще бъде на 19 и 20 септември. В рамките на два дни в Пловдив среща ще си дадат най-изявените академични преподаватели, юристи, практици и разбира се представители на държавната и местната власт.

Прочети още...

Лятото на малките мечета край Сопот и Карлово

meche 2Карловец се снима с малко мече и пусна снимката в социалните мрежи. Христо Атанасов от Карлово срещнал добродушното животинче в Национален парк „Централен Балкан”.  Записът на видеото и снимката към профила му също е от преди седмица. Атанасов дори е взел мечето в ръце и се е снимал с него.

Прочети още...

Президентски прием за студенти-прависти от Юридическия факултет на ПУ

PU-prezidentПрезидентът на Република България Румен Радев прие 30 студенти от Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Срещата с държавния глава бе в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост. В срещата с Президента  участваха студентите, които са членове на Факултетния студентски съвет в ЮФ, активно участват в разнообразни дейности  и са „вътрешния парламент” за решаване на студентските въпроси на факултета, който тази година навършва 25 години от своето създаване.

Прочети още...

Розино и Труд-шампиони по жители в Пловдивска област

trud horoOбщо 566 села в страната са без население или с едноцифрен брой жители, показва справка на БТА, направена в Националния регистър на населените места на НСИ за броя на жителите по селища към 31 декември 2016 година.Към 31 декември 2016 година в страната има общо 5256 населени места, от които градовете са 257, селата - 4997, а два са манастирите със статут на населено място - Клисурски и Рилски. От всички 4997 села в България точно общо 566 са без население или с едноцифрен брой жители, сочат данните.

Прочети още...