Юридическият факултет на ПУ създава кадри за работа във всички области на международни отношения

     prof IlievaМеждународните отношения , особено в политически, икономически и  юридически  план, са  изключително актуални през последната година. Като причина за това може да бъдат посочени примери като председателството на Съвета на Европейския съюз, която България преди няколко месеца приключи, развитието на въпросите за интеграция на Западните Балкани и  военно-икономическите отношения между Запада и Изтока. За да отговори на високите очаквания на обществото Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ подготвя кадри точно за тази сфера.

Прочети още...

Катедра „Социология и науки за човека“ връчва наградите от национален конкурс „Култури на знанието и свят на живота“

    IMG 20180612 145750 2 На 13.06.2018г. е финалният етап от националния конкурс за ученическо есе „Култури на знанието и свят на живота“. Конкурсът се организира от Катедра „Социология и науки за човека“ към Философско-исторически факултет на ПУ „П.Хилендарски“.
     Учениците от 12-ти клас от цялата страна имаха възможност да избират между три провокативни теми за своите разработки: "Човешкото тяло в епохата на биотехнологиите", "Виртуалният човек и реалният човек - как общуваме в глобалния свят?", "Разболяват ли психиката ни междучовешките отношения?".
     Заключителният етап в конкурса е представяне на есетата на участниците пред комисията на конкурса, което ще се проведе в емблематичната 16-та аудитория в сградата на Философско-историческия факултет на ул. Костаки Пеев в Пловдив от 12.00ч. Веднага след това ще бъде и награждаването. Освен книги и грамоти, най-добрите участници ще получат възможността да бъдат приети за студенти в перспективната бакалавърска програма на Философско-историческия факултет - „Социология и науки за човека“ – без допълнителен кандидатстудентски изпит. Грамоти и поздравителни адреси ще получат и училищата, в които завършват своето средно образование участниците-призьори.

Прочети още...

Низ от инициативи в Юридическия факултет на ПУ

PU turnirТака както законотворците редят член след член, разпоредба след разпоредба в даден закон, така буквално студенти-прависти и преподаватели редиха събитие след събитие в продължение на цял месец. Като се започна от Деня на Конституцията и празник на юриста 16 април  та чак до…13 май. Последното събитие, което обаче се прави за първи път бе Благотворителен футболен турнир, организиран съвместно между Факултетния студентски съвет и Деканското ръководство на ЮФ.

Прочети още...

Повече полицаи в Пловдивския регион

POLICEEПолицейското присъствие в по-малките и отдалечени населени места в Пловдивска област се увеличава, съобщи директорът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков. Поставили сме си за цел да подобрим средата и хората да се чувстват по-сигурни там, където живеят, допълни той пред колегите от Дарик радио.

Прочети още...

Пловдивски депутат с остри въпроси към управляващите заради скандала с ЧЕЗ

TarnolijskiКолко и кои държавни предприятия и дружества са сключили договори с „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД за периода 2017 година до февруари 2018 година. Този въпрос задавам на министрите на здравеопазването, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта, на образованието и науката, на вътрешните работи и на отбраната.

Прочети още...

И Католическата църква каза "НЕ" на Истанбулската конвенция

katolicheski vladiciСветият синод на БПЦ призова Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция и заяви, че тя съдържа ново разбиране за човека, "което отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до психофизическото унищожение на човека". Това се казва в позиция на синода, разпространена три седмици след началото на дебатите за документа, в които се разделиха и коалиционните партньори.

Прочети още...

ПОХВАЛНО! Семейство спаси момче от Гребния канал в Пловдив

dobrotvorciНяколко пловдивчани спасиха момче, попаднало в ледените води на Гребната база. Инцидентът е станал следобед, като за него разказа пловдивчанка, която е била свидетел на случилото се  и го е публикувала в своя фейсбик профил, като към поста има и кратък видео клип, който днес обиколи пловдивски и национални сайтове.

Прочети още...

Студенти-прависти провериха колко са тесни обувките на съдии, прокурори и общински съветници

apr1Студентите по право, особено от сегашния трети курс, редовна форма на обучение, споделят, че по време на лекции или упражнения, преподавателите им често ги приканват да „обуят” обувките на даден съдия, прокурор или друга професия, за която се изисква юридическо образование. След 2 години и половина правно обучение, все пак не малка част от тях се пристрашиха и „влязоха в обувките” на магистрати и законотворци в Общински съвет, макар и на местно ниво.

Прочети още...

Кампания „Дари надежда” носи радост за децата в Центъра от семеен тип „Олга Скобелева”

kampaniq An ilКоледно-новогодишните празници завършиха и покрай тях  вече свикнахме да бъдем добри, да правим подаръци, да участваме в благотворителни кампании. Сред  десетките такива, като традиция, която вече се утвърди е кампанията „Дари надежда”, която се организира от пловдивчани-доброволци, чийто инициатор е Антония Илиева, която е преподавател в Юридическия факултет на Пловдивския университет.

Прочети още...

Институтът за държавата и правото при БАН чества 70 години

IDP banИнститутът за държавата и правото при  Българската академия на науките навърши 70 години. Тържественото честване събра в столицата светила на българското право. Голямата зала на БАН се оказа тясна, за да побере правната мисъл в присъствието на различни поколения учени. На церемонията бяха посочени заслугите на всички досегашни ръководители на Института, оставили по безспорен начин значителна следа в правната наука.

Прочети още...