В Пловдив на 12 юли посрещат първокурсници-юристи с Конституцията на РБ

zapisvane UF       В Пловдив на 12 юли  посрещат първокурсници-юристи с Конституцията на РБ На 12 юли (петък) се навършват 28 години откакто 7-то Велико Народно събрание прие действащата Конституция на Република България. Тази година същата дата съвпада със записването на първокурсниците в ПУ „Паисий Хилендарски”, които са приети да учат Право в Юридическия факултет. Затова за записалите се тогава ще има полезни изненади.

 


А иначе, още в първия ден за записване на нови студенти Юридическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” запълни близо 60 процента от предвидените бройки в редовна форма на обучение в специалността „Право”. До края на седмицата, когато изтича и срокът  за записване на първо класиране се очаква приемът да достигне до 100 процента. Тази година са предвидени 133 бройки за редовна форма на обучение, като над 70 човека  от приетите на  първо класиране вече са записани.


       Юридическият факултет в Града под тепетата, който е на второ място по рейтинг от всички 9 правни факултета в страната, от есента отново ще има и 1-ви курс, който е задочна форма на обучение. Това стана възможно след като новата Наредба за специалността „Право”, която предвижда премахване на задочното обучение, бе отложена и ще започне да се прилага от следващата 2020 година. 19 първокурсници в задочната форма на обучение вече са приети на първо класиране. По традиция, новопостъпилите студенти се подпомагат в попълването на документите за записване от своите колеги, които са от по-горните курсове и са членове на Факултетния студентски съвет на ЮФ. Като помощници в първите крачки на бъдещите прависти в Юридическия факултет съвсем спонтанно се включиха и двама преподаватели - доц. д-р Христо Паунов и доц. д-р Иван Ранчев. Къде на шега, къде съвсем сериозно студентите от Факултетния студентски съвет на ЮФ, посрещайки бъдещите първокурсници, ги посъветваха добре да запомнят преподавателите, че съвсем скоро ще се озоват на изпити при тях.

       Доц. д-р Христо Паунов, който е и заместник-декан на ЮФ обеща, че в третия ден на записването -12 юли (петък) ще направи подаръци на всички, които се запишат да следват Право. Момчетата и момичетата ще получат по една Конституция на Република България, а поводът - годишнина от приемането на основния закон, който е парафиран на същия ден през 1991 година. По този начин в Пловдив ще се отбележи и тази значима дата за всички юристи.