В Карлово къпят младите булки на Ивановден

Karlovo bulkaНа Ивановден в карловския квартал Сушица къпаха традиционно булки, които са сключили брак през изминалата година Обичаят е древен, идва от незапомнени времена и се нарича „Къпанак“. “Къпят се в коритото на Дръндевата чешма за здраве, плодородие и берекет“- споделя пред колегите репортери от Karlovo.tv важните моменти на обичая Гинка Тодорова – член на настоятелството на НЧ“Васил Левски 1927“- кв.Сушица.

 

„ На предния ден младите ергени запушват коритото на чешмата, за да се напълни с вода. Всяка булка се приготвя вкъщи с традиционната носия за този ден“. Носията включва черен сукман, бяла кърпа с редици, бели чорапи и терлици, с които невестата отива до чешмата. На кръста си, вместо престилка и чапрази, булките се връзват бели кърпи. После придружена от своите кумове и оркестър булката отива на чешмата. Тук тя застава на изток прекръства се, хвърля вода през двете си рамена, след което кумовете с бакърено менче я изкъпват. На края булките хвърлят менчето с водата по публиката за здраве на всички присъстващи.


В тазгодишния „Къпанак“ се включи и Нона Стойкова. Прави го с идеята да се запазят традициите и да се съхрани българското. „Надяваме се догодина булките да са повече на този ден“ –каза за Karlovo.tv Нона. Заедно с нея бе и малката й внучка Симона. „Включихме я, защото до една годинка малките момиченца могат да се къпят на този ден, а от догодина кумата и кумът къпят на Богоявление малкото дете“.


В празника, организиран от читалището в Сушица, се включиха и много именици. След като се окъпаха всички жени, които са се задомили през предходната година, във водите влязоха и те.


В Перущица този обичай е подобен, но се прави с 14 дни по-късно, по тъй наречения стар календар. За този обичай сме писали в следния репортаж, който може да си го припомните http://regionalninovini.com/37-kuklen-perushtitza/509-na-kapanki-v-perushtitza-poiskana-mominska-raka-s-komat-hlyab-i-skrit-prasten-vatre