Кой ще чуе библиотекарите за по-добри заплати и достатъчно финансиране?

„Убий глупака с книга”. Това гласи една от поговорките, които понякога изглеждат странни, понякога истински, а понякога като днешния ден и действащи. Стотици служители на библиотеки и читалища вдигнаха в ръце „своето” оръжие и поискаха трудът им да бъде оценен подобаващо и респективно да им се увеличат заплатите през следващата година.

По време на протеста стартира и подписка, в подкрепа на служителите на Народна библиотека "Иван Вазов", в която се подписаха читатели и пловдивчани, заставащи зад исканията на библиотекарите.


Те настояват заплатите им да се увеличат с 50%. Заплатите в сектора са между 400 и 500 лв. и са замразени от няколко години. Искат и повече пари за опазване на културното наследство.В декларация  до НС и Правителството протестиращите настояха РНБ „Иван Вазов“ да бъде финансирана, според новоприетия стандарт  за информационно обслужване, а Община Пловдив да дофинансира  библиотеката с не по-малко с 20% от бюджета. Стартовата заплата на специалисти с висше образование да стане не по-малко от 600 лв, а нарастването на МРЗ да бъде обвързано с нарастването на основната заплата на работещите в библиотека „Иван Вазов“, допълват колегите от радио Пловдив.


Към протеста се присъединиха и служителите на читалищата в Пловдив и областта. Мария Станева сподели пред Дарик радио, че работи в читалището в Житница от 4 години. Мотивация в работата си намира от "свободата, която й дава", но отбеляза, че за пореден път хората, работещи в тази сфера са поставени в мизерни условия. Тя отбеляза, че липсват и достатъчно книги в библиотеките.

 

Иван Кърчев

снимки:Дарик радио