Съветници гонят домашните животни извън селата, стопаните негодуват

Да не се отглеждат домашни животни за лични нужди, извън определената бройка, записана в общинската наредба. Това предлага съветникът в“Марица” Атанас Георгиев. Към настоящия момент в нормативния документ е записано, че човек може да гледа добитък дори и над допустимата бройка, стига да има разрешение от съседа.

 

Сега местният законотворец от ГЕРБ предлага това да отпадне и жителите на 19-те села в община “Марица” да бъдат максимално ограничени в гледането на крави и прасета за лични нужди.Предложението си Атанас Георгиев мотивира с това, че в сега действащата наредба има заложени изисквания, които се разминават. На едно място е записана допустимата бройка животни за отглеждане за лични нужди, но тя може да бъде увеличена с писмено съгласие на комшиите. Само, че на друго място в същата наредба изрично е записано, че тази бройка е крайна и не може да се правят каквито и да са компромиси дори и от странана съседите.

Кметовете на села от община “Марица” се разграничиха от чисто юридическата грешка, допусната преди време в Наредбата. Те настояват обаче да не се стига до крайности, защото това би довело до безработица на много хора, които имат малки стопанства в дворовете си и се издържат от тях.

Иван Семерджиев от Граф Игнатиево, Николай Копринков от Труд, Мирчо Петров от Трилистник и Георги Георгиев от Рогош настояват ако се ремонтира общинската наредба, то в нея да се упомене кое е наистина за лични нужди и кое е за промишлени цели.Извън сесията, на която щеше да се гледа предложението, запознати с казуса разказаха, че тази промяна се търси от Атанас Георгиев не толкова, за да се спази юридическия пропуск, а да се търси политическа лична угода. Като пример за това бе посочено, че промяната би засегнала Дончо Арнаудов от Труд. Човекът гледа в двора си свине-майки над допустимата бройка,но с разрешение от съседите си. Той е съпартиец на Георгиев и двамата членува в
в ГЕРБ.

Само, че Арнаудов е дал заявка да бъде кандидат-кмет на село Труд от партията, а това не се  понравило на Атанас Георгиев.

По телефона Георгиев отказа да коментира темата, като заяви, че е във важна среща и прекъсна разговора с репортера на “Регионални новини”. Преди това пък не пожела да обясни и защо прави такова предложение за промяна в Наредбата.