Първомайският кашкавал любим на турските туристи, виното също

Турски туроператори включиха Първомай като дестинация за винен и кулинарен туризъм.  Петдесет туристи от южната ни съседка, след ски уикенд на Пампорово и разходка до Бачковския манастир, посетиха града и  винарна „Загрей”.

Това  е било договорено на предходна среща на бизнес делегация от Първомай, предвождана от кмета на общината Ангел Папазов в съседна Турция.  Тя провокирала интереса на местните туроператори  „Кошукавак”  и Неждет туризъм.    Туристите бяха посрещнати в Първомай с „Добре дошли” лично от градоначалника Ангел Папазов и собственика на винарна „Загрей” Йордан Костадинов. Освен, че опитаха различни класни вина в стилната зала за дегустации, гостите се запознаха с технологичния път, който изминава гроздето до превръщането му във вино. Туристите останаха впечатлени и от биомаслото, произведено чрез студено пресоване на семки от грозде. Цялото налично количество, изложено на щанда, свърши за броени минути.Кметът на Първомай  представи и другите фирми с щандове в залата.  Дегустацията на вината бе придружена с хапки от  кашкавал и сирена на мандра „Елит”. Към производството интересът бе много голям. По същия начин реагираха туристите и към вкуса на лютеницата, приготвена от  фирма ББП ООД.  Получиха информация и рекламни материали с посочени контакти и начини как могат да си поръчат и закупят от продуктите.Щандът на фирмата за изработване на сувенири „Неринея” също привлече с пъстрота и традиция интереса на гостите, които си закупиха по нещо за спомен от Първомай. Голям интерес предизвикаха бутилките вино, облечени в българска национална носия.Впечатлени от видяното и чутото, представители на туроператорската фирма заявиха, че тези посещения ще се превърнат в постоянна част от маршрута им в България. Междувременно стана ясно, че предстои посещение на фирми от Първомай в южната ни съседка по покана на кмета на град Чорлу. Проведен бе и разговор за откриване на магазин за хранителни стоки „Произведено в Първомай” в Истанбул,разказват колегите от Марица.бг.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ в интервю за турска телевизия кметът Папазов презентира общината. Сред гостите при посещението в града бяха  представители на телевизия Румели -  Мехмед Тюркер,  Тунджай Ялмъз и Сухеил Чобан Оглу. Присъства и председателят на партия МХП Озджан Пехливан Оглу.  Сред туристите бе и общинският съветник от град Чорлу Гюнер Четин и Неджатин Арда - главен архитект в община Гази Осман паша и също член в борда на директорите в телевизия Румели.