Щабът реши: Няма да се разкриват още легла, засилват проверките

korona virusНяма да се разкриват допълнителни легла за лечение на COVID – 19 в Пловдив. Това реши днес Областният оперативен щаб. Към днешна дата има 785 легла и това е напълно достатъчно. Здравната система в Пловдив и областта работи добре и се справя със ситуацията. Разполагаме с още 256 свободни легла към момента. Според областния управител Ангел Стоев, който е и председател на щаба, мерките на здравното министерство, влезли в сила от вчера, са балансирани и трябва да се спазват. Според него културни събития на закрито могат да се провеждат според дадените предписания – с не повече от 50 процента публика, маски и отстояние.

Областният управител отново призова всички желаещи да се ваксинират, тъй като данните от нашата страна и областта сочат, че имунизираните, дори да се разболеят, боледуват по-леко и не стигат до интензивни отделения.
По време на заседанието на щаба директорът на УМБАЛ „Свети Георги“ професор Карен Джамбазов уведоми за проблем със снабдяването с кислород. „Имаме договор с фирма, която отказва да ни зарежда с достатъчни количества. В момента имаме кислород до утре сутринта. Уведомили сме и МЗ“ . Той посочи още, че в университетската болница имат инсталация за производство на кислород, но очакват разрешение от контролните органи, за да започне да функционира“.
Областният управител пое ангажимент да разговаря още утре с кмета на Пловдив за по-бързото разрешаване на проблема. Междувременно от МЗ уведомиха Областна управа, че производствена авария в Девня е причина за проблема с кислорода и се очаква отстраняването й в близките часове.
Другият въпрос на дневен ред е дефицитът на 4 важни лекарства за лечение на коронавирусната инфекция. Надеждите на медиците са до една седмица да има резултат след проведената обществена поръчка. Лекарите поискаха от РЗИ да определи брой легла за всяка болница в рамките на 10 процента от разкритите за пациенти на Спешна помощ.
От РУО уточниха, че в периода 9-14 септември ще се изследва педагогическия и непедагогическия персонал в 183 училища с бързи антигенни тестове. Целта е „моментна снимка“ преди началото на учебната година.
Продължават засилените проверки на РЗИ, полиция и БАБХ за спазване на мерките – носене на маски, спазване на дистанция, дезинфекция на помещенията.