Радомир Чолаков: Внасяме спешен законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс

radomir cholakovВнасяме спешен законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Това каза Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ - СДС по време на брифинг в Народното събрание предаде Агенция "Фокус".

Прочети още...

Честваме паметта на Св. Седмочисленици

patronНа 27 юли християнският свят чества паметта на Св. Седмочисленици. На тази дата през 916 г. умира последният от седемте славянски просветители – Климент Охридски. Освен двамата първоучители Св. Кирил и Методий и техният ученик Климент Охридски, в това свещено число влизат останалите ученици Горазд, Наум, Ангеларий и Сава.

Прочети още...

ДО 31.08.2021 Г. СЕ КАНДИДАТСТВА ПО МЯРКАТА 80/20

 whatАгенцията по заетостта обявява краен срок до 31.08.2021 г. включително за предоставяне на всички искания за плащане и месечни отчетни документи по проект Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19”, популярен още като мярката за запазване на заетостта 80/20.

Прочети още...

89 годишен дядо гласува с машина

izbori mashina89-годишен дядо се очаква да гласува за втори път на машина в община Брезово. На предишните избори преди 2 месеца в село Пъдарско той е гласувал с машина, съобщи говорителят на РИК 17 Пловдив област Иван Кърчев.

Прочети още...

Новоизбраното 46-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на 21 юли 2021 г. от 9.00 часа

Новоизбраното 46-о Народно събрание ще проведе първото си заседание на 21 юли 2021 г. от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. „Народно събрание“ №2. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.

Съгласно Конституцията (чл. 76) първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-ото Народно събрание това е Мика Зайкова.


На първото заседание народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.
В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.
Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 46-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание.

На 12 юли 2021 г. отбелязваме 30 години от приемането на съвременната българска Конституция

kost На 12 юли 2021 г. отбелязваме 30 години от приемането на  съвременната българска Конституция. Тя определя държавното устройство, принципите на организация и дейност на държавните органи, основните права, свободи и задължения на гражданите.

Прочети още...

Студенти снимат "буктрейлъри" по култови книги

RegNov-Booktrailers Възможно ли е сериозната, дори сложно теоретична книга, да се превърне в кратко филмче? Но не филмче в смисъла на видеозапис на интервю или прочетен цитат от нея. В „истинския“ смисъл на оживял кратък сюжет, който да създаде неочакван, дори вълнуващ ракурс към книгата? Да сподели гледна точка, която увлича и други? Да предаде през екрана емоция? Ето на това в продължение на повече от година се учиха студенти от Философско-историческия факултет на Пловдивски университет (основно от специалността „Социология и науки за човека“, макар и не единствено от нея), заедно с техни колеги от Софийски университет. По идея на Издателска къща КХ – Критика и Хуманизъм, дългогодишен издател на хуманитаристика, те работиха в уъркшопи с експерти, които да им помагат в колкото сложния, толкова и всъщност прост и достъпен, но най-вече интригуващ, път на превръщане на собствения прочит на книга в буктрейлър.

Прочети още...

Социалната уязвимост като обект на изследване. Обучение на обучаващи в социологията

Untitled При голям интерес се проведе заключителният уъркшоп проект „Социалната уязвимост като обект на изследване. Обучение на обучаващи в социологията: към едно по-ефикасно интегриране на образователни и изследователски практики“, финансиран от НПД към ПУ „П. Хилендарски“ по програма „Млади учени, докторанти и студенти“ към конкурсна сесия 2019 – 2020 г.

Събитието се проведе онлайн под формата на блиц-научна сесия на тема:

Социалната уязвимост като социоаналитичен проблем: между теорията на практиката и практиката на теорията

Участниците имаха по 20 минути, за да представят, но и защитят с научни аргументи постигнатите резултати от теренна и теоретична работа през последната година на 23 януари(събота).

А на втория ден от събитието 24 януари (неделя) 2021 г. се проведе и кръгла маса на тема „‘Голямото страдание’ и ‘малките’ страдания: разрушаване на фоновите очаквания в научното поле (‘жертви’ и уроци)“, на която бяха обсъдени методите за провеждане на теренни изследвания както и проблеми и тяхното решение възникнали в работата на уникалната колаборация между студенти, докторанти и преподаватели от Катедра Социология и науки за човека към ФИФ на ПУ.

Прочети още...

Стартира проектът "Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване"

logo-novina     Стартира нов проект на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет "П. Хилендарски". Проектът е финансиран от Фонд научни изследвания.

     Изчезването или пък успешното развитие на селата, промяната в демографската им структура, неравномерното развитие на териториите, процесите на обратна миграция и мобилност от и към чужбина и вътре в страната, повишаването на качеството на живот на различни слоеве на населението, запазването на общностни и обществени връзки, възстановяването на разкъсани връзки между поколенията са само няколко аспекта от сложната и пъстра картина на предизвикателствата, които са пред българското общество и които все повече ще налагат да се вземат мерки за преодоляване на демографската, социална и културна криза в различни региони и територии.

Прочети още...

Есенна научна сесия по проект "Социалната уязвимост като обект на изследване"

Screenshot 2021-01-24 1106541 2 При изключителен успех в рамките на пет дни се проведе есенната научна сесия по проект „Социалната уязвимост като обект на изследване. Обучение на обучаващи в социологията: към едно по-ефикасно интегриране на образователни и изследователски практики“. Форумът се състоя в рамките на пет дни от 23 – 28 септември 2020 г. Участва активно със свои лекционни и практически панели целият екип по проекта: доц. д-р Стойка Пенкова, ас. д-р Милена Ташева, д-р Димитър Панчев, докт. Женя Иванова, докт. Диана Апостолова, докт. Мишо Гръблев, докт. Пламен Кольовски, докт. Милена Кадиева, гл. ас. д-р Нина Николова.
Ето и ежедневната програма от форума, разпределена в тематични клъстъри:

Тема: Неравенства и социална уязвимост

Прочети още...

Още статии ...

  1. ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКО ЕСЕ на тема: „Невидимото чудовище Covid-19“
  2. Бившият кмет на "Родопи" хем не полага клетва, ама иска да е съветник
  3. Научна сесия и основаване на „Клуб на социалния учен“ във Философско-историческия факултет
  4. В Пловдив на 12 юли посрещат първокурсници-юристи с Конституцията на РБ
  5. Радомира Михова е гост-лекторът, който финализира годината за презентационните умения на първокурсниците от специалности Социология и науки за човека и Гражданско образование и чужд език
  6. Вера Вулджева и разработеният от нея модул по Организиране на събития, гостуват на курса по Презентационни умения за първокурсниците от Социология и науки за човека и Гражданско образование и чужд език
  7. Първокурсниците от специалностите „Социология и науки за човека“ и „Гражданско образование и чужд език“ ще имат специализирана дисциплина по Презентационни умения
  8. В Карлово къпят младите булки на Ивановден
  9. Обновяват пешеходни пътеки в Пловдивска област
  10. Обмислят специални субсидии за розарите